Prečo ovocie hnedne a ako sa tomu vyhnúť?

Prečo ovocie hnedne a ako sa tomu vyhnúť? Stráca ovocie vitamíny, keď oxiduje?

Čerstvé ovocie žiari krásnymi farbami a na pohľad vidno, že je plné prospešných látok. Avšak, keď je ovocie uskladnené nevhodne, alebo ak sa napríklad spracuje tak začne strácať výživné látky. Oxidácia je prirodzený proces, ktorý ovplyvňuje všetky zložky vrátane vitamínov a minerálov. Je to proces, ktorý vidíte napríklad na nakrájanom jabku, ktoré necháte cez noc na linke. Zhnedne. A nie len to. Stratí množstvo potrebných výživných látok.

Oxidácia ovocia

Oxidácia je prirodzený process. Keď napríklad jablko spadne zo stromu a naruší sa jeho ochranná bariéra teda šupka, steny a membrány sú poškodené a kyslík sa dostáva na dužinu. Vtedy v tejto časti začne hnednúť a oxidovať.

Správne uskladnenie ovocie je základ

Teplota, voda a intenzita svetla negatívne vplýva na stav ovocia. Môžeme teda povedať, že teplo, voda a oxidácia sú tri hlavný nepriatelia vitamínov a minerálov. Hlavne vitamín C, vitamín A a vitamín E sú citlivé na oxidáciu a veľmi rýchlo sa strácajú. Čím dlhšie je ovocie vystavené vsetlu a vzduchu, tým menej vitamínov bude mať. Nízke telpoty oddiaľujú proces oxidácie. Preto je najlepšie, ak sa ovocie uschováva v chladničke, alebo na chladnom mieste.

Krájanie a spracovanie ovocia

Ak chystáte nejakú párty a potrebujete dopredu nakrájať jablká, tak najlepšie urobíte, ak ich necháte stáť vo vode,  do ktorej vytlačíte citrón. Citrón teda vitamín C, ktorý sa v ňom nachádza chráni ovocie pred oxidáciou.

To isté sa napríklad deje s avokádom. Keď robíte avokádovú nátierku a nepokvapkáte ju citrónom, po hodine sa na povrchu urobí hnedá vsrtva. Preto do každej avokádovej nátierky odporúčame pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. A nie len do avokádovej, ale úplne do každej.