Imunita je základom zdravia

Imunita je základom zdravia

Naučíme vás, ktoré potraviny sú superpotraviny a ako ich kombinovať

Príbeh zákazníčky 25.02.2016

Každý má občas obdobie, keď jeho imunita je oslabená a sype sa za ním jedna choroba za druhou. Aj mne sa to stalo pred pár mesiacmi. Zanedbala som množstvo vecí. Prestala som cvičiť, menej som pila a vylúčila som ovocie a zeleninu. Okrem toho som ani bioquant nepoužívala a brala som len narýchlo nejaké doplnky výživy.

Tak a to prišlo a bola som vkuse chorá 6 týždňov. Začalo to bolesťami hrdla, ktoré som 2 týždne neriešila, a až keď som nevedela nič prehltnúť som navštívila lekára. Najskôr zápal hrdla, ktorý preliečili antibiotikami. A o dva týždne nato bakteriálna angína, na ktorú sa mi rozhodli dať antibiotiká vo vysokej dávke injekčne do svalu. Vtedy som si už myslela pri takých bolestiach, že mám rakovinu lymfatického systému, lebo moje uzliny na krku mi išli vybuchnúť a jesť som nemohla nič. A mávala som z toho denne migrénu a triašky. Vtedy som si povedala, že asi by som niečo mala zmeniť a začala som meniť svoj životný štýl nasledovne.

  1. Denne vypijem 3 litre čistej vody.
  2. Snažím sa každé ráno vypiť špenátové smoothie: hrsť čerstvého špenátu, ½ banánu, 1 malý pomaranč, semiačka, trochu vody, odmerka bio zeleného jačmeňa
  3. Snažím sa pri každom jedle zjesť za hrsť čerstvej zeleniny (paradajky, rukola, zelená paprika).
  4. Každý deň o tretej si dám ovocie (jablko, hruška) a za hrsť vlašských orechov alebo goji.
  5. Pokiaľ sa dá, robím jógu, možno to poznáte, Yoga with Adriene na Youtube. Stojí to za to a ak ste si povedali, že nemáte času, zvoľte si 15 minútový program.
  6. Pokiaľ nemám chuť na jógu dajte si na youtube ,,high cardio workout 15 minutes,,.
  7. Každé ráno nalačno konzumujem 1 lyžičku panenského kokosového oleja.
  8. Každý deň 2x denne používam bioquant.
  9. Každý deň zjem 1 tobolku cordyceps-reishi, vitamín C, B komplex a zinok.
  10. Každý deň idem von aspoň na 15 minút s malou na prechádzku.

Už od mojej veľkej virózy uplynuli 2 mesiace a choroby ma chvalabohu obchádzajú. Nedovoľte zanedbať svoje zdravie, lebo ho máme len jedno. A príde nejaká choroba, ktorá nás odrovná na pár týždňov, preľakneme sa a až vtedy začneme meniť veci.

Koniec príbehu.

Super potraviny na posilnenie imunity

Niekedy sa hovorilo, že jedno jablko denne udrží doktora ďaleko. Ale to sa hovorilo vtedy, keď ešte pôda nebola taká prekyselná a plná pesticídov a ovocie nebolo geneticky upravované a menené. Teraz ani 10 jabĺk neudrží doktora ďalej. Potrebujeme ďaleko viacej výživných jedál a potravín zjesť, aby sme si udržali dobré zdravie dlhodobo a nemali oslabenú imunitu. Ešte aj tie vírusy sú silnejšie a zmutované a trvá nám dlhšie kým sa dáme dokopi. Najhoršie je, keď sa staneme rezistentný na antibiotiká a dostaneme nejakú bakteriálnu infekciu. Vtedy už nám neostáva nič iné len do nemocnice ležať a skúšať niekoľko kombinácií antibiotík.

Začnite meniť veci v našom živote ešte predtým, ako choroba vznikne. Prevencia je základ, ale my ju zanedbávame.  Naučme sa, ktoré potraviny obsahujú, aké antioxidanty, minerály a vitamíny. Naučme sa, ktoré potraviny sa zaraďujú medzi superjedlo a nutne ich potrebujeme.

Superjedlo je jedlo, ktoré obsahuje najvyššie množstvo ORAC. ORAC je Oxygen Radical Absorbence Capacity, teda schopnosť absorbovať voľné radikály. Vysoké ORAC zaraďuje jedlo medzi superpotravinu, alebo superjedlo. Jedná sa hlavne o potraviny, ktoré zlepšujú imunitu a odstraňujú voľné radikály.

Hodnoty ORAC sa môžu meniť a sú len približné. Nie každá stránka udáva rovnaké hodnoty, niekedy sa trochu odlišujú, ale nie extrémne.

ORAC pre ovocie a orechy od najvyššieho množstva antioxidantov:

  1. Orechy pekán 18 000
  2. Surový zázvorový koreň 15 000
  3. Vlašské orechy 14 000
  4. Hrozienka 13 000
  5. Čučoriedky 8000
  6. Brusnice 7000
  7. Acai 5000
  8. Granátove jablko 5000
  9. Jahody 4500
  10. Goji 4000

ORAC pre koreniny od najvyššieho množstva antioxidantov:

  1. Škorica 130 000
  2. Kurkuma 120 000
  3. Sušená petržlenová vňať 70 000
  4. Curry 50 000
  5. Sušený zázvor 40 000
  6. Tymián 30 000
  7. Oregáno 20 000
  8. Sušený cesnak 10 000
  9. ....

ORAC pre zeleninu a orechy od najvyššieho množstva antioxidantov:

  1. Cesnak surový 5500
  2. Mandle 4500
  3. Červená kapusta 2500
  4. Sladké zemiaky 2500
  5. Špargla 2500
  6. Pažítka 2500
  7. ....

Základy kombinácie potravín a dôležité stavebné prvky:

Glutatión (GSH):

  • Je to antioxidant zložený z aminokyselín, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi, pred oxidačným stresom a odstraňuje peroxid vodíka.
  • Je veľmi doležitý a bez neho by sme nemohli existovať.
  • Je produkovaný bunkami a zúčastňuje sa priamo na neutralizovaní voľných radikálov a reaktívnych zlúčenín kyslíka ako aj udržiavaní antioxidantov ako C a E v ich redukovanej (aktívnej) forme. Vlastne recykluje vitamín C a E a obnovuje ich funkciu na antioxidanty.
  • Nachádza sa v strave, ale telo ho aj produkuje.
  • Používa sa v metabolických a biochemických reakciách ako syntéza DNA a opravné mechanizmy DNA, syntéza bielkovín, syntéza prostalglandínu, prenos aminokyselín a aktivácia enzýmov.
  • Je dôležitý pre metabolizmus železa.
  • Bunky neprodukujú glutatión bez  stavebných prvkov: glutamát, glycín, cysteín (Tieto tri hlavné aminokyseliny sú veľmi dôležité pre fungovanie imunitného systému)
  • Nízke hodnoty glutatiónu spôsobujú odumieranie buniek a množstvo ochorení od poruchy imunity, rakovinu, alzheimerova choroba, predčasné starnutie, ateroskleróza, demencia atď.
  • Zdroje: cesnak, cibuľa, brokolica, paradajky, avokádo (varenie redukuje GSH o 60-100 percent a zaváranie o 100 percent), srvátka, žinčica, kokosový olej, nepasterizované mlieko, surové vajcia atď.
  • Športovanie zvyšuje produkciu GSH
  • Kurkuma zvyšuje produkciu GSH

 

Glutamát:

  • Zdroje: brokolica, mäso, syry, huby (cordyceps, reishi), paradajky, orechy, vývary z kostí
  • Najviac sa ho nachádza v surovom stave.

 

Glycín:

  • Zdroje: mäso, hydina
  • Najviac sa ho nachádza v surovom stave.

 

Cysteín:

  • Zdroje: mäso, hydina, vajíčka, brokolica
  • Najviac sa ho nachádza v surovom stave.

 

Beta karotén:

  • Premena beta karoténu na vitamín A závisí na dostupnosti vitamínu C, zinku a hormónov štítnej žlazy a vitamíny C, E a selén podporujú funkciu beta karoténu.
  • Zdroje: špargla, brokolica, mrkva, kukurica, zelená paprika, mango, nektarinky, broskyne, marhule, tekvica, špenát, sladké zemiaky, mandarinky, paradajky, melón atď.

Vitamín C:

  • Vitamín C pomáha znižovať vylučovanie kyseliny listovej.
  • Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa a zlepšuje stabilitu vitamínu E.
  • Zdroje: čučoriedky, černice, maliny, jahody, brokolica, klíčky, karfiol, mango, kiwi, kel, nektarinky, pomaranče, grepy, hrozno, paradajky, papriky.

 

Vitamín E:

  • Vitamín E je potrebný pre pôsobenie vitamínu A a reguluje úrovne vitamínu A.
  • Zdroje: uvarená brokolica, avokádo, mango, orechy, papája, tekvica, červené papriky, uvarený špenát, slnečnicové semiačka.

 

Zinok:

  • Zdroje: červené mäso, strukoviny, orechy, celozrnné potraviny.

 

Selén:

  • Zdroje: hovädzina, tuniak, celozrnné potraviny

 

Magnézium:


  • Je dôležitý na premenu vitamínu B1 do jeho aktívnej formy a vitamín C pomáha jehoabsorbcii.

 

Vitamín B2:


  • Aktivuje vitamín B6.
  • Vitamíny B2, B6 a železo sú dôležité na premenu trymtofánu (aminokyseliny) na vitamín B3.

 

Kyselina listová:


  • Potrebuje vitamín B12, niacín a C, aby sa dostala do aktívnej formy.
  • B6: Jeho nedostatok redukuje vsrtebávanie B12.
  • Vitamín D: Je potrebný na vstrebávanie a metabolizmus váonika a fosforu.
  • B5: Je potrebný na syntézu vitamínu D.
  • Draslík: Znižuje straty vápnika cez moč.

 

Denne by ste mali jesť nasledovné potraviny:

Mandle:


  • Hrsť mandlí obsahuje 35% dennej doporučenej dávky vitamínu E a omega 3.
  • 23g mandlí obsahuje až 49% biotínu, 40% vitamínu E, 27% mangánu

 

Šošovica a fazuľa:


  • Obsahujú draslík, vitamíny B a vlákninu.
  • Sú zdrojom glutamátu a glycínu (dvoch zložiek z troch, ktoré vytvárajú GSH)
  • Zaraďte ich do jedalnička 2x do týždňa.
  • Obsahujú saponín, ktorý znižuje LDL cholesterol a glukózu v krvi.


Repa resp. Cvikla:


  • Obsahuje antioxidant fytonutrient nazývaný betalaín, ktorý dáva cvikly červenú farbu.
  • Detoxikujú organizmus.
  • Aktivuje GSH enzýmy a zlepšuje neutralizáciu voľných radikálov.
  • Obsahuje kyselinu listovú, mangán, draslík, vlákninu, vitamín C, B6 a železo.

 

Bobule:


  • Obsahujú vitamíc C, draslík a vlákninu a množstvo antioxidantov.
  • Zdroje: černice, maliny, jahody, čučoriedky, borievky
  • Chutia vynikajúco a ešte sú aj zdravé

Brokolica:


  • Obsahuje vitamín C, vlákninu a malé množstvo selénu.
  • Má anti-rakovinové, anti-bakteriálne a anti-virálne účinky.
  • Varená brokolica stráca množstvo vitamínu. Ideálne ju pripraviť na pare.

 

Pohánka:


  • Obsahuje B1, B2, B3, magnézium, zinok, vlákninu, kyselinu listovú, mangán, železo, fosfor, selén, všetky aminokyseliny (glutamát, glycín, cysteín), rutín.
  • Vynikajúca na cievy

 

Horká čokoláda:


  • ORAC vďaka kakau je vyššie ako pri cesnaku, alebo bobuľovitom ovocí.
  • Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov
  • Ak sa zvolí bez cukru s kakaom nad 80 percent je ideálna na každodennú konzumáciu

Kokos, kokosový olej:


  • Jedno z mála potravín, ktoré obsahuje všetky tri aminokyseliny GSH.
  • Obsahuje kyselinu laurovú, ktorá je vynikajúca pre zdravie srdca, štítnej žlazy a mozgu. Telo premieňa kyselinu laurovú na monolaurín, ktorý má silné anti-virálne, anti-bakteriálne a anti-mykotické účinky. Pečeň okamžite spracováva kokosový olej na energiu, pretože je tvorený strednými reťazcami.
  • Kokosová dužina obsahuje: vláknina, železo, draslík, B5, mangán, zinok, C, B6, B1.
  • Kokosový olej je vynikajúci zdroj energie pre neuróny.
  • Kokosový olej podporuje metabolizmus a dodáva telu okamžitú energiu.

 

Ryby:


  • Obsahuje omega 3, ktorá je dobrá na srdce, redukuje riziko aterosklerózy
  • Obsahuje vitamín D ako jedna z mála potravín (zdroj glutamátu a glycínu).

 

Cesnak:


  • Má anti-bakteriálne, anti-virálne, anti-mykotické účinky.
  • Znižuje vysoký krvný tlak.
  • Obsahuje malé množstvo cysteínu (dôležitý pre GSH)

 

Zázvor:


  • Má anti-bakteriálne, anti-virálne, anti-mykotické účinky.
  • Regeneruje pečeň, trávenie a znižuje LDL cholesterol.

 

Kel:


  • Obsahuje beta koretén, luteín, C, K, vápnik.
  • Vynikajúci na varenie, ale aj priamu konzumáciu

 

Kefír:


  • Obsahuje množstvo zdravých probiotických baktérií.
  • Najlepší kefír je z čerstvého nepasterizovaného mlieka, pretože obsahuje najviac vitamínov, minerálov a enzýmov.

 

Cibuľa:


  • Fenol a flavonoidy podporujú imunitný systém.
  • Okrem toho obsahuje cysteín( jeden z troch aminokyselín).
  • Patrí tu aj jarná cibuľa a šalotka.

 

Pertžlen:


  • Obsahuje vitamín C, K, železo, zinok, kyselinu listovú, magnézium a vlákninu.

 

Sézamové semiačka:


  • Obsahujú všetky tri stavebné prvky: glutamát, glycín a cysteín.
  • Obsahujú neuveriteľné množstvo magnézia a zinku. Ďalej obsahujú železo, fosfor a vápnik.
  • Sú zdrojom rastlinných bielkovín.

 

Orechy:


  • Obsahujú B1, B2, B6, E, kyselinu listovú, selén, magnézium, zinok, železo, fosfor, mangán, draslík, luteín, zeaxantín, omega 3, melatonín, vlákninu a proteíny.
  • Obsahujú všetky tri stavebné prvky: glutamín, glycín a cysteín.